Alle recepten zijn door de webmaster zelf samengesteld en uitgetest. Wilt u reageren op een van de recepten of uw ervaring met ons delen of heeft u zelf een leuk recept, mailt u ons deze dan. We zullen een selectie van de ingezonden recepten publiceren.
Indonesisch recept daging rendang
Thais recept tom ka kai soep
Chinees recept tsau tsoi, roergebakken paksoi met paddelstoelen in oestersaus
Ingezonden recept 1 Thaise kip met groente
Ingezonden recept 2 gestoomd varkensvlees met zwarte boontjes
Ingezonden recept 3 rawon (Oost-Javaanse rundvleessoep)
Daging rendang (800 g, 4-6 personen)
800 g rundvlees, in blokjes gesneden
4 eetlepels arachideolie ( pindaolie)
6 djeroek poeroetblaadjes ( limoenblaadjes)
2 stengels sereh (citroengras), gekneust en in stukken gesneden
stukje laos in schijfjes gesneden
1 eetlepel ketoembarpoeder
2 theelepels djintenpoeder
2 eetlepels vloeibare gula djawa ( palmsuiker)
1 theelepel zout
500 ml dikke cocosmelk ( bv. Kara of tropical)
4 rode lombok ( pepers)
4 kleine sjalotjes in kleine stukjes gesneden
3 teentjes knoflook gekneust
1 eetlepel sambal oelek
Als u de beschikking heeft over een keukenmachine, vermaal de laatste drie ingredienten tot pasta.
Bak de sjalotjes, knoflook en sambal ( of de pasta) op met de arachideolie. ( 5 minuten). Voeg citroengras, laos, ketoembar, djinten, gula djawa en zout toe. Roer alles even goed om. Voeg het vlees toe. Giet de cocosmelk eroverheen. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur lager. Laat alles zonder deksel sudderen tot het rundvlees mals is. Blijf ondertussen roeren. Wordt het gerecht al droog en dreigt het aan te branden, terwijl het vlees nog niet mals is, voeg dan een klein beetje water toe.
Het gerecht is klaar als het vlees mals is en de saus dik is en het rode ( van de sambal) cocosvet boven komt drijven.
Eet smakelijk!
Tom ka kai (4 pers.)
500 g kippebouten in stukjes gesneden
2 rode lombokken in kleine ringen gesneden
3 cm laos in schijfjes gesneden
2 stengels sereh
Vissaus
Limoen
400 ml cocosmelk (voorkeur Aroy D)
Thaise koriander ( anders dan Zuideuropese)
1 zakje lobo tom ka saus
Fruit 1 ui en 1 fijngesneden lombok in 2 eetlepels arachideolie in een soeppan voor 5 minuten. Voeg de laos en sereh toe.
Voeg 500 g kippebouten toe. Bak deze even aan (5 minuten). Voeg 1 liter water en het zakje tom ka saus toe en laat de soep een half uurtje trekken.Voeg blik cocosmelk toe en naar smaak vissaus ( 1 scheut) toe. Voeg eventueel water toe. Serveer soep met schijfjes limoen en gehakte koriander als garnering.
Eet smakelijk.
p.s. dit gerecht is ook met garnalen heel smakelijk ( tom ka kung)
Tsau tsoi (roergebakken paddelstoelen, boomoortjes en groentes met oestersaus)
1 bos paksoi
Chinese paddelstoelen (gedroogd of uit blik)
Gedroogde boomoortjes (kleine zwarte paddelstoeltjes)
Oestersaus
Sesamolie
Lichte sojasaus
Uien
Knoflook
Maizena
Suiker, witte peper
Arachideolie (pindaolie)
vissaus
Week de paddelstoelen en boomoortjes in ruim heet water. Was de paksoi en snij in stukjes van 2 cm breed.
Fruit 1 fijngesneden ui en 3 gekneusde teentjes knoflook in 3 eetlepels arachideolie. Voeg de paddelstoelen en boomoortjes toe. Voeg 2 stevige scheuten oestersaus, 2 scheuten sesamolie en 1 scheut sojasaus toe. Voeg een halve theelepel suiker, 2 scheuten vissaus en een snufje witte peper toe. Roerbak voor 5 minuten. Voeg de paksoi toe en een beetje water. Roerbak voor 5 minuten. Meng 1 theelepel maizena met 4 theelepels water en voeg dit toe om de saus iets te binden.
Eet smakelijk.
Recept is nog niet beschikbaar
Thaise kip met groente
pakje kipblokjes,
een pakje tahoe pittig gekruid GEEN ZOUT GEBRUIKEN
Zonnebloemolie
Oestersaus
Sereh stengels (citroen gras) toko
Djeroek-poeroet (blaadjes van citrus boom) toko
Ketoembar/koriander half thee lepeltje toko
Salamblad lijkt op laurierblad,
4 blaadjes toko Pandang blad ,
6 lange bladen toko
Trassi Sambal brandal of naar smaak
1 ui,
4 tenen knoflook
pandang rijst 1pak
Thaise groente mix in een wadjang, een flinke scheut olie en een eetlepel sambal verhitten, kipblokjes erbij na 5 min. de tahoe erbij voegen, 1 theelepel verkruimelde trassi , flink omscheppen dan gesnipperde ui en knoflook omscheppen op hoog vuur , 5 min platgeslagen sereh stengels, djeroek-poeroet, salamblad, pandang blad en ketoembar erbij doen dan een scheut oestersaus, oestersaus is zeer zout dus daarom geen zout gebruiken, omscheppen , vuur laag zetten en een half uur laten sudderen, (dit alles op smaak en gevoel) regelmatig omscheppen Op het laatst op hoog vuur de Thaise groente mix er doorheen scheppen Rijst koken eventueel met kippen bouillon blokje en 2 sprieten pandangblad. Rijst kun je ook opbakken met een scheut olie in de pan en een gesnipperd uitje en paar druppels maggi Het lekkerste ,dit gerecht een dag van tevoren maken dan trekken alle smaakmakers er goed doorheen. En ook makkelijk als je eters krijgt Het gerecht is voldoende voor 4 personen , grote eters. Smakelijk eten en tot .
Dit recept is ingezonden door Anky van der Kraats Eindhoven
Gestoomd varkensvlees met zwarte boontjes
Dit is een lekker pittig gerecht.
Echte Chinezen bereiden dit gerecht met varkenskrabbetjes, maar omdat veel van mijn kennissen en vrienden niet van kluiven houden, gebruik ik meestal ontbeende karbonades.
600 gram ontbeende karbonades
3 lenteuitjes
2 rode lombokpepers
3 knoflooktenen
3 eetlepels gezouten zwarte boontjes
3 eetlepels Chinese sojasaus
een snufje zout
2 eettlepels suiker
2 eetlepels maizena
Het varkensvlees in blokjes van ± 2 cm snijden en in een kom doen.De lenteuitjes en de pepers fijn snijden. De zwarte boontjes even onder de kraan afspoelen.De helft de van de zwarte boontjes en de knoflooktenen uitpersen met een knoflookpers. Alle ingedienten in de kom bij het varkensvlees doen en goed door elkaar mengen.Plaats de kom in de stoompan en laat het gerecht in een half uurtje gaar stomen.Heb je geen stoompan? Plaats dan een klein kommetje op zijn kop in een grote pan (een wok is perfect). Vul de pan met een laagje water. Plaats de kom met vlees op het kleine kommetje. Deksel erop en stomen maar.
Erg lekker met Pandanrijst en geroerbakte groente.
Dit recept is ingezonden door Gerben Ouwens en Li Hwa Lie uit Amsterdam
1˝ liter water
4 kloewekpitten
4 eetlepels slaolie
6 blaadjes daon djeroek poeroet
1 theelepel trassipoeder
3 theelepels knoflookpoeder
2 fijngesneden uien
zout
˝ citroen
2 theelepels ketoembar
2 theelepels sereh
1˝ theelepel koenjit
2 eetlepels laos
sambal oelek of sambal trassie
8 eetlepels rauwe taugé
8 eetlepels fijngesneden prei
4 hardgekookte eieren
6 eetlepels fijngesneden selderij
kroepoek oedang
400 gram drooggekookte rijst
Laat een dag van tevoren de 4 kloewekpitten in wat warm water weken. Snijd ze heel fijn. Breng in een ruime pan 1˝ liter water aan de kook. Snijd het rundvlees in blokjes en laat het met zout en de djeroek poeroet in het water zachtjes gaarkoken. Voeg het kloewek-weekvocht bij de bouillon. Uien, kloewekpitten, knoflook, ketoembar, sereh, koenjit, laos en trassipoeder even fruiten in de slaolie. Doe het mengsel in de bouillon. Voeg het sap van de halve citroen aan de rundvleessoep toe en laat het geheel 2 uur zachtjes sudderen. Verwijder de blaadjes daon djeroek poeroet en voeg zout toe.
Dien het gerecht als volgt op:
Doe drooggekookte rijst op een diep bord. Leg daaromheen taugé, prei en partjes hardgekookt ei. Giet de rundvleessoep hier overheen en strooi er de selderij over.
Geef de kroepoek en de sambal apart erbij.