RECEPTEN SINAR MAS

Sinar Mas home


 

Alle recepten zijn door de webmaster zelf samengesteld en uitgetest. Wilt u reageren op een van de recepten of uw ervaring met ons delen of heeft u zelf een leuk recept, mailt u ons deze dan. We zullen een selectie van de ingezonden recepten publiceren.

  1. Indonesisch recept        daging rendang

  2. Thais recept                   tom ka kai soep

  3. Chinees recept               tsau tsoi, roergebakken paksoi met paddelstoelen in oestersaus

  4. Japans recept            

  5. Ingezonden recept 1       Thaise kip met groente

  6. Ingezonden recept 2       gestoomd varkensvlees met zwarte boontjes

  7. Ingezonden recept 3       rawon (Oost-Javaanse rundvleessoep)

 


Indonesisch recept van Toko Sinar Mas                         Terug naar inhoudsopgave

Daging rendang (800 g, 4-6 personen)

800 g rundvlees, in blokjes gesneden

4 eetlepels arachideolie ( pindaolie)

6 djeroek poeroetblaadjes ( limoenblaadjes)

2 stengels sereh (citroengras), gekneust en in stukken gesneden

stukje laos in schijfjes gesneden

1 eetlepel ketoembarpoeder

2 theelepels djintenpoeder

2 eetlepels vloeibare gula djawa ( palmsuiker)

1 theelepel zout

500 ml dikke cocosmelk  ( bv. Kara of tropical)

4 rode lombok ( pepers)

4 kleine sjalotjes in kleine stukjes gesneden

3 teentjes knoflook gekneust

1 eetlepel sambal oelek

Als u de beschikking heeft over een keukenmachine, vermaal de laatste drie ingredienten tot pasta.

 

Bak de sjalotjes, knoflook en sambal ( of de pasta) op met de arachideolie. ( 5 minuten). Voeg citroengras, laos, ketoembar, djinten, gula djawa en zout toe. Roer alles even goed om. Voeg het vlees toe. Giet de cocosmelk eroverheen. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur lager. Laat alles zonder deksel sudderen tot het rundvlees mals is. Blijf ondertussen roeren. Wordt het gerecht al droog en dreigt het aan te branden, terwijl het vlees nog niet mals is, voeg dan een klein beetje water toe.

Het gerecht is klaar als het vlees mals is en de saus dik is en het rode ( van de sambal) cocosvet boven komt drijven.

Eet smakelijk!

Terug naar inhoudsopgave

Thais recept van Toko Sinar Mas                                 Terug naar inhoudsopgave

Tom ka kai (4 pers.)

500 g kippebouten in stukjes gesneden

2 rode lombokken in kleine ringen gesneden

3 cm laos in schijfjes gesneden

2 stengels sereh

Vissaus

Limoen

400 ml cocosmelk (voorkeur Aroy D)

Thaise koriander ( anders dan Zuideuropese)

1 zakje lobo tom ka saus

 

Fruit 1 ui en 1 fijngesneden lombok in 2 eetlepels arachideolie in een soeppan voor 5 minuten. Voeg de laos en sereh toe.

Voeg 500 g kippebouten toe. Bak deze even aan (5 minuten). Voeg 1 liter water en het zakje tom ka saus toe en laat de soep een half uurtje trekken.Voeg blik cocosmelk toe en  naar smaak vissaus ( 1 scheut) toe. Voeg eventueel water toe. Serveer soep met schijfjes limoen en gehakte koriander als garnering.

Eet smakelijk.

p.s. dit gerecht is ook met garnalen heel smakelijk ( tom ka kung)

Terug naar inhoudsopgave

Chinees recept van Toko Sinar Mas                             Terug naar inhoudsopgave

Tsau tsoi (roergebakken  paddelstoelen, boomoortjes en groentes met oestersaus)

1 bos paksoi

Chinese paddelstoelen (gedroogd of uit blik)

Gedroogde boomoortjes (kleine zwarte paddelstoeltjes)

Oestersaus

Sesamolie

Lichte sojasaus

Uien

Knoflook

Maizena

Suiker, witte peper

Arachideolie (pindaolie)

vissaus

 

Week de paddelstoelen en boomoortjes in ruim heet water. Was de paksoi en snij in stukjes van 2 cm breed.

Fruit 1 fijngesneden ui en 3 gekneusde teentjes knoflook in 3 eetlepels arachideolie. Voeg de paddelstoelen en boomoortjes toe. Voeg 2 stevige scheuten oestersaus, 2 scheuten sesamolie en 1 scheut sojasaus toe. Voeg een halve theelepel suiker, 2 scheuten vissaus en een snufje witte peper toe. Roerbak voor 5 minuten. Voeg de paksoi toe en een beetje water. Roerbak voor 5 minuten. Meng 1 theelepel maizena met 4 theelepels water en voeg dit toe om de saus iets te binden.

Eet smakelijk.

 

Terug naar inhoudsopgave

Japans recept van Toko Sinar Mas                             Terug naar inhoudsopgave

Recept is nog niet beschikbaar

Terug naar inhoudsopgave

 


Ingezonden recept 1                                                     Terug naar inhoudsopgave

Thaise kip met groente

pakje kipblokjes,

een pakje tahoe pittig gekruid GEEN ZOUT GEBRUIKEN

Zonnebloemolie

Oestersaus

Sereh stengels (citroen gras) toko

Djeroek-poeroet (blaadjes van citrus boom) toko

Ketoembar/koriander half thee lepeltje toko

Salamblad lijkt op laurierblad,

4 blaadjes toko Pandang blad ,

6 lange bladen toko

Trassi Sambal brandal of naar smaak

1 ui,

4 tenen knoflook

pandang rijst 1pak

 

Thaise groente mix in een wadjang, een flinke scheut olie en een eetlepel sambal verhitten, kipblokjes erbij na 5 min. de tahoe erbij voegen, 1 theelepel verkruimelde trassi , flink omscheppen dan gesnipperde ui en knoflook omscheppen op hoog vuur , 5 min platgeslagen sereh stengels, djeroek-poeroet, salamblad, pandang blad en ketoembar erbij doen dan een scheut oestersaus, oestersaus is zeer zout dus daarom geen zout gebruiken, omscheppen , vuur laag zetten en een half uur laten sudderen, (dit alles op smaak en gevoel) regelmatig omscheppen Op het laatst op hoog vuur de Thaise groente mix er doorheen scheppen Rijst koken eventueel met kippen bouillon blokje en 2 sprieten pandangblad. Rijst kun je ook opbakken met een scheut olie in de pan en een gesnipperd uitje en paar druppels maggi Het lekkerste ,dit gerecht een dag van tevoren maken dan trekken alle smaakmakers er goed doorheen. En ook makkelijk als je eters krijgt Het gerecht is voldoende voor 4 personen , grote eters. Smakelijk eten en tot …….

 

Dit recept is ingezonden door Anky van der Kraats Eindhoven

Terug naar inhoudsopgave

Ingezonden recept 2                                                     Terug naar inhoudsopgave

Gestoomd varkensvlees met zwarte boontjes

Dit is een lekker pittig gerecht.

Echte Chinezen bereiden dit gerecht met varkenskrabbetjes, maar omdat veel van mijn kennissen en vrienden niet van kluiven houden, gebruik ik meestal ontbeende karbonades.

 

600 gram ontbeende karbonades

3 lenteuitjes

2 rode lombokpepers

3 knoflooktenen

3 eetlepels gezouten zwarte boontjes

3 eetlepels Chinese sojasaus

een snufje zout

2 eettlepels suiker

2 eetlepels maizena

 

Het varkensvlees in blokjes van ± 2 cm snijden en in een kom doen.De lenteuitjes en de pepers fijn snijden. De zwarte boontjes even onder de kraan afspoelen.De helft de van de zwarte boontjes en de knoflooktenen uitpersen met een knoflookpers. Alle ingedienten in de kom bij het varkensvlees doen en goed door elkaar mengen.Plaats de kom in de stoompan en laat het gerecht in een half uurtje gaar stomen.Heb je geen stoompan? Plaats dan een klein kommetje op zijn kop in een grote pan (een wok is perfect). Vul de pan met een laagje water. Plaats de kom met vlees op het kleine kommetje. Deksel erop en stomen maar.

Erg lekker met Pandanrijst en geroerbakte groente.

Dit recept is ingezonden door Gerben Ouwens en Li Hwa Lie uit Amsterdam

Terug naar inhoudsopgave

Ingezonden recept 3                                                         Terug naar inhoudsopgave

Rawon (Oost-Javaanse rundvleessoep)

800 gram doorregen runder- of borstlappen

1˝ liter water

4 kloewekpitten

4 eetlepels slaolie

6 blaadjes daon djeroek poeroet

1 theelepel trassipoeder

3 theelepels knoflookpoeder

2 fijngesneden uien

zout

˝ citroen

2 theelepels ketoembar

2 theelepels sereh

1˝ theelepel koenjit

2 eetlepels laos

sambal oelek of sambal trassie

8 eetlepels rauwe taugé

8 eetlepels fijngesneden prei

4 hardgekookte eieren

6 eetlepels fijngesneden selderij

kroepoek oedang

400 gram drooggekookte rijst

 

Laat een dag van tevoren de 4 kloewekpitten in wat warm water weken. Snijd ze heel fijn. Breng in een ruime pan 1˝ liter water aan de kook. Snijd het rundvlees in blokjes en laat het met zout en de djeroek poeroet in het water zachtjes gaarkoken. Voeg het kloewek-weekvocht bij de bouillon. Uien, kloewekpitten, knoflook, ketoembar, sereh, koenjit, laos en trassipoeder even fruiten in de slaolie. Doe het mengsel in de bouillon. Voeg het sap van de halve citroen aan de rundvleessoep toe en laat het geheel 2 uur zachtjes sudderen. Verwijder de blaadjes daon djeroek poeroet en voeg zout toe.

 

Dien het gerecht als volgt op:

Doe drooggekookte rijst op een diep bord. Leg daaromheen taugé, prei en partjes hardgekookt ei. Giet de rundvleessoep hier overheen en strooi er de selderij over.

Geef de kroepoek en de sambal apart erbij.

 

Dit recept is ingezonden door Jan Smetsers uit Apeldoorn
Terug naar inhoudsopgave

Sinar Mas home


Recepten bijgehouden door Henry Lie
Copyright © Sinar Mas b.v. All rights reserved.
Laatst updated: september 18, 2006.